Четвер, 03 липня 2014 22:40

Парламентські слухання

2 липня 2014 року відбулися парламентські слухання на тему: «Про стан та законодавче забезпечення розвитку науки та науково-технічної сфери держави».

В слуханнях взяли участь представники Української асоціації лікарів-психологів:

  • Почесний президент УАЛіП, декан медико-психологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця, директор Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України, дійсний член (академік) НАПН України, доктор психологічних наук, професор Максименко Сергій Дмитрович;

  • Президент УАЛіП, к.мед.н. Божук Богдан Степанович

  • Віце-президент УАЛіП з зовнішніх та загальномедичних питань Мороз Владислав Владиславович.

Відкриваючи парламентські слухання, головуючий Кошулинський Р.В. констатував, що впродовж останніх двадцяти років у державі фактично відсутній запит на наукові дослідження і високотехнологічні розробки. Це свідчить про те, що держава практично не надає реальних пріоритетів цьому напрямку, а наука існує за залишковим принципом фінансування, адже у державному бюджеті на 2014 рік на науку заплановано виділити лише 0,27% ВВП, що є найнижчим показником за всі часи існування України [1].

Протягом 3,5 годин представили свої доповіді та взяли участь у обговоренні Міністр освіти і науки Квіт С.М., 

Голова Державного фонду фундаментальних досліджень Кухар В.П., Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Гриневич Л.М., Віце-президент НАН України Загородній А.Г., Голова Ради проректорів з наукової роботи вищих навчальних закладів України Ільченко М.Ю., перший заступник Голови Держінформнауки України Гриньов Б.В.; народні депутати, представники академій наук,  директори науково-дослідних інститутів, ректори ВУЗів та ін.

Було відзначено, що наука перебуває у критичному стані, як у кількісних так і у якісних показниках та запропоновано ряд заходів спрямованих на досягнення вітчизняною наукою найкращих європейських стандартів. Але ця мета потребує спільних зусиль багатьох державних органів, парламенту та громадськості.

1.     http://www.kmu.gov.ua