Субота, 04 жовтня 2014 18:07

Круглий стіл «Медико-психологічні аспекти акушерсько-гінекологічної практики»

В сучасних умовах, коли суспільство зіштовхується з дефіцитом психологічних знань, особливо необхідним є донесення ефективності медико-психологічної допомоги до практикуючих лікарів та їх пацієнтів. Саме тому на базі Київського міського пологового будинку № 6 30 вересня 2014 року було проведено круглий стіл присвячений обговоренню медико-психологічних аспектів в акушерсько-гінекологічній практиці.

Даний захід був реалізований спільними зусиллями кафедри загальної і медичної психології та педагогіки НМУ імені О.О.Богомольця (завідувач кафедри, академік НАПН України, доктор психологічних наук, професор Максименко С.Д.), кафедри акушерства і гінекології №2 (завідуюча кафедри  доктор медичних наук, професор Гнатко О.П.), ВГО "Українська асоціація лікарів-психологів" (президент, головний позаштатний медичний психолог ДОЗ КОДА, кандидат медичних наук Божук Б.С.) та Київського міського пологового будинку №6 (Головний лікар Печура Н.С.). Модератором заходу виступила лікар-психолог КМПБ №6, старший лаборант кафедри загальної і медичної психології та педагогіки НМУ імені О.О.Богомольця Скиба Ю.В.

Основною метою круглого столу, було налагодження ефективної взаємодії між лікарями акушерами-гінекологами, дитячими гінекологами та фахівцями медико-психологічного профілю; підвищення якості надання допомоги пацієнткам шляхом застосування комплексного біо-психо-соціального підходу.

Основні питання, що виносились на обговорення: медико-психологічна обізнаність фахівців акушерсько-гінекологічного та педіатричного профілю,

місце лікаря-психолога (практичного психолога) в акушерсько-гінекологічній практиці, модель ефективної взаємодії фахівців акушерсько-гінекологічного та педіатричного профілю та лікарів-психологів (практичних психологів).

  

З доповідями виступили: Божук Богдан Степанович - кандидат медичних наук, президент ВГО «Українська асоціація лікарів-психологів», Науменко Галина Миколаївна - кандидат медичних наук, викладач кафедри загальної і медичної психології та педагогіки Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, та Скиба Юлія Володимирівна - лікар-психолог КМПБ№6, старший лаборант кафедри загальної і медичної психології та педагогіки Національного медичного університету імені О.О.Богомольця,

На даному заході, були присутні лікарі акушери-гінекологи, дитячі гінекологи КМПБ №6 та КМПБ №3, активно проводилась дискусія по винесеним  питанням та доповідям. Лікарі присутні на круглому столі закликали щорічно проводити заходи у подібному форматі, за для актуалізації питань спільної практичної діяльності лікарів - акушерів-гінекологів та лікарів-психологів.

Цей захід має стати початком розширеної програми психолого-просвітницької діяльності не тільки в сфері акушерсько-гінекологічної практики, а і у інших галузях медицини, тому що майбутня медицина має базуватись на діяльності мультидисциплінарних команд за для забезпечення якості життя людей та збереження їх здоров’я в біо-психо-соціальній єдності.

Скиба Ю.В.