Середа, 21 квітня 2021 13:30

Про робочі місця для фахівців з психічного здоров’я

З квітня 2021 року вступили в дію оновлені пакети медичних послуг Національної служби здоров'я України, які складаються зі специфікації надання медичних послуг та умов закупівлі медичних послуг. НСЗУ  закуповує медичні послуги у закладах охорони здоров'я усіх рівнів надання медичної допомоги, організаційно-правової форми (крім бюджетної установи) та форми власності і оплачує їх за договором, якщо такий заклад відповідає цим мінімальним вимогам.

Приймали участь у створенні даних пакетів робочі групи, до яких входили лікарі, медичні фахівці, представники Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я України, Національної академії медичних наук України, Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом, над оновленням умов закупівлі медичних послуг працювали 384 експерти. Вони надавали НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

До складу робочих груп входили і фахівці Української асоціації лікарів-психологів, зокрема її очільник, к.мед.н., доцент Богдан БОЖУК.

Завдяки прогресивній позиції НСЗУ, експертів робочих груп та активній участі у даному процесі Асоціації та наших партнерів, в пакетах на 2021 рік суттєвим чином вдалося збільшити частку фахівців з психічного здоров’я, а відповідно і наблизити допомогу у вирішенні проблем з психічним здоров’ям до пацієнта.

Іншими словами – в 2021 році лише заклади охорони здоров’я які мають в своєму штаті лікаря-психолога, психотерапевта або психолога мають змогу отримати фінансування від НСЗУ за наступними напрямками:

Найменування пакету

Кількість фахівців

2021

2020

  1.  

Медична допомога при гострому мозковому інсульті

1 особа

-

  1.  

Медична допомога при гострому інфаркті міокарда

1 особа

-

  1.  

Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках

2 особи

-

  1.  

Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах

є в переліку

є в переліку

  1.  

Діагностика та лікування дорослих і дітей із туберкульозом у амбулаторних та стаціонарних умовах

1 особа

-

  1.  

Хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у амбулаторних та стаціонарних умовах

2 особи

1 особа

  1.  

Радіологічне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у амбулаторних та стаціонарних умовах

2 особи

1 особа

  1.  

Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей у амбулаторних та стаціонарних умовах

2 особи

Пакет відсутній

  1.  

Стаціонарна психіатрична допомога

2 особи

1 особа

  1.  

Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами

1 особа

Пакет відсутній

  1.  

Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, упродовж перших трьох років життя

2 особи

1 особа

  1.  

Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату

1 особа

-

  1.  

Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням нервової системи

1 особа

1 особа

  1.  

Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям

1 особа

1 особа

  1.  

Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям

1 особа

1 особа

 

Таким чином, в порівнянні з 2020 роком, вдвічі зросла кількість пакетів медичних послуг, відповідно до яких допомогу має надавати і фахівець з психічного здоров’я, а ще в 4х пакетах вдвічі збільшена мінімальна кількість таких фахівців.

Таким чином, в закладах охорони здоров’я мала зрости і кількість працівників та вакансій з числа фахівців системи охорони психічного здоров’я. Ми вже готуємо запити до Департаментів охорони здоров’я областей, щодо об’єктивної статистики на місцях по даному питанню.

 

Детальніше в цій категорії: « НАМ - 10