Вівторок, 07 квітня 2020 10:59

9 років УАЛіП

Сьогодні члени Української асоціації лікарів-психологів та всі медичні психологи мають свято – 9-ту річницю створення нашої єдиної в Україні професійної організації лікарів-психологів та фахівців суміжних фахів. 7 квітня 2011 року міністр юстиції підписав наказ N 1058/5 про створення УАЛіП.

Ми завжли вважали день нашого створення надзвичайно символічним: в цей день православна церква східного обряду відзначає одне з найбільших свят – Благовіщення пресвятої Богородиці, а світова медична спільнота -  Всесвітній День здоров'я.

УАЛіП – громадська організація, яка повністю відповідає основним європейським засадам діяльності об’єднань громадян, поєднуючи організаційний, експертний, правовий, освітній, просвітницький, науковий та лікувальний напрямок діяльності з абсолютною відкритістю та демократичністю.

Загартовуючись на чисельних труднощах, маючи меморандуми про співпрацю і взаєморозуміння з багатьма українськими та зарубіжними організаціями, зокрема психологічного та юридичного спрямування, Українська асоціація лікарів-психологів стала однією з найдієвіших професійних громадських організацій в сфері охорони здоров’я. На сьогоднішній день в Україні навряд чи знайдеться фахівець в галузі психічного здоров’я, який не чув абревіатури УАЛіП. За час свого існування ми провели чисельні потужні проекти, захищаємо права своїх членів і працюємо задля підтримки та покращення психічного здоров’я населення в сучасних умовах, зокрема:

  • Організували та провели 5 міжнародних науково-практичних заходів під назвами «Медична психологія: здобутки, розвиток та перспективи» та «Med&Psy Rehab»,  а також долучилися до організації та проведення  понад 10 інших науково-практичних заходів;
  • Створили та активно підтримували інформаційно-освітній проект Mental Core;
  • Стали одними з організацій-засновників Національної лікарської ради України та Київської обласної лікарської ради;
  • Працювали у складі Громадських рад при Міністерстві охорони здоров'я України, Міністерстві оборони України,  Київській обласній державній адміністрації, Державній службі України з контролю за наркотиками тощо;
  • З осені 2014  організовували систематичне проведення курсу практично-орієнтованих лекцій та тренінгових занять з Першої психологічної допомоги в психотравмуючих ситуаціях;
  • Розроблена низка нормативно-правових документів, щодо подальшого розвитку системи охорони психічного здоров’я, надання медико-психологічної допомоги населенню та змін в нормативно-правову документацію стосовно практичної діяльності, професійного зростання та спеціалізації лікаря-психолога;
  • Проводиться постійна юридична і організаційно-методична підтримка лікарів-психологів;
  • Проводиться просвітницька роботу, виступи з роз’ясненнями в засобах масової інформації та розповсюдження порад на власному сайті та в соціальних мережах;

Останній рік став дещо ускладненим для розвитку та ефективної діяльності нашої організації. З одного боку наш очільник розпочав професійну діяльність в Одеській області, що призвело до проведення більшості засідань Президії в он-лайн зустрічах, а з іншого – спостерігається цілковите небажання до співпраці з боку менеджменту найбільшого в Україні надавача освітніх послуг в напрямку додипломної освіти лікарів-психологів – медико-психологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця, хоча ми багаторазово відкрито заявляли про готовність до спільних дій в організації діяльності в напрямку підготовки майбутніх кадрів.

Однак, це не зменшило ефективність нашої роботи. Зокрема за останній рік ми здійснили:

  • Почесний президент Асоціації, академік НАПН України, професор Максименко Сергій Дмитрович та президент Асоціації, к.мед.н. Богдан Божук, член президії Асоціації, д.мед.н. Анастасія Сидоренко та ін проводили постійну просвітницьку робота, мали виступи з роз'ясненнями в засобах масової інформації та розповсюдження порад на власному сайті та в соціальних мережах;
  • Виступили партнерами маштабних наукових та розважальних заходів, зокрема Науково-практичної конференції з міжнародною участю «Психосоматична медицина: наука і практика», Першому форумі з нейропсихології з міжнародною участю «Проблема індивідуальних відмінностей в нейропсихології, нейрофізіології і персоніфікований підхід в діагностиці лікуванні та нейрореабілітації», Фестиваль нових музичних проектів «MusicUpFest», святкових заходів до 75 річчя ДЗ «ССС "Приморський" МОЗ України» тощо.
  • Допомогли випускникам 2019 року у пошуку вакантних посад у м.Києві.
  • Ініціювали фаховий діалог щодо збереження інтернатури для випускників за спеціальністю «Медична психологія»  та подали свої напрацювання до Міністерства охорони здоров’я України.
  • Представники Асоціації виступили співавторами низки проектів нормативно-правових актів в напрямку психічного здоров’я, організації охорони здоров’я тощо.
  • Спільно з представниками Благодійного Фонду "Оберіг-26", ВГО "Військова медицина України" імені М.І.Пирогова провели робочу зустріч з Міністром у справах ветеранів з питань подальшого розвитку реабілітації.
  • Взяли участь в чисельних конференціях, конгресах, форумах та семінарах.

Дякуємо кожному члену та партнеру Асоціації. Разом ми і далі будемо досягати всіх поставлених цілей!

Щиро вітаємо зі святом всіх для кого УАЛіП не просто набір літер: наших наставників, активістів, членів та всіх хто поділяє нашу мету і готовий діяти задля її досягнення!