Понеділок, 11 листопада 2019 17:29

Інтернатура з медичної психології

Йшов якось Будда з учнями по дорозі. Бачить: яма, в ній віл, селянин намагається його витягнути, але сил не вистачає. Будда кивнув учням, вони разом швидко допомогли витягнути тварину.

Йдуть далі, знову яма, в ній віл, на краю сидить селянин і гірко плаче. Будда пройшов повз і ніби не помітив.

– Учитель, чому ти не захотів допомогти цьому селянину? – запитали учні

– Допомогти плакати?

Останні місяці йде активне обговорення проекту наказу МОЗ України «Про затвердження Положення про інтернатуру».

Даний проект містить цілу низку позитивних і прогресивних змін. Однак нас неймовірно турбує факт відсутності в переліку фахів інтернатури спеціальності 225 "Медична психологія".

На сьогоднішній день лікарі-психологи не мають нормативної можливості обирати лікарські спеціалізації і можуть проходити інтернатуру виключно з медичної психології. Це може означати для фаху  позбавлення можливості для практичної лікарської діяльності майбутніх випускників, оскільки цей же проект чітко вказує, що: для працевлаштування на посаду лікаря за відповідною спеціальністю проходження інтернатури є обов’язковим.

І це в умовах, коли в Вищих навчальних закладах навчаються сотні студентів, кожен фахівець з психічного здоров'я є надважливим, а програма підготовки лікарів-психологів має значно більшу орієнтацію на сферу психологічної реабілітації, психосоматичної медицини та психотерапії в співставленні з програмами підготовки психологів та психіатрів (спеціальність медицина). При цьому, звісно, юридична та моральна відповідальність лежить на деканатах, які приймали та навчають студентів, оскільки вони забезпечують виконання контрактів на навчання.

На наш погляд, вирішення даного питання може лежати в одному з трьох напрямків:

  • внесення спеціальності медична психологія до переліку спеціалізацій інтернатури;
  • зміна до Наказу Міністерства охорони здоров'я України від 7 грудня 1998 р. N 346 та інших нормативно-правових документів з метою надання можливості випускникам проходити інтернатуру з психіатрії;
  • внесення перехідних положень до обговорюваного проекту наказу, в яких вказати можливість інтернатури для студентів за спеціальністю медична психологія до 2025 року з внесенням відповідних змін до Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України

Однак для цього найбільш доцільними та ефективними може бути активний діалог з Міністерством охорони здоров’я України представників закладів освіти, студентства та професійної спільноти.

Враховуючи це, керівництво УАЛіП звертається до керівництва профільних деканатів медичних вишів, до медико-психологічного студентства Києва, Вінниці та Чернівців та до лікарів-психологів з пропозицією об’єднати зусилля та ініціювати фаховий діалог! В час, коли вирішується життєва доля нашої молоді, закликаємо відкинути популістичні гасла та звинувачення і працювати спільно на результат!

Ми готові – але не плакати чи перекладати відповідальність, а діяти!