П'ятниця, 31 березня 2017 08:32

Кроки до розвитку системи психічного здоров'я

"Психічне здоров'я - це стан благополуччя, в якому людина реалізує свої здібності, може протистояти звичайним життєвим стресам, продуктивно працювати і робити внесок в своє суспільство. У цьому позитивному сенсі психічне здоров'я є основою благополуччя людини і ефективного функціонування спільноти. Психічне здоров'я і благополуччя мають найважливіше значення для нашої колективної та індивідуальної здатності мислити, проявляти емоції, спілкуватися один з одним, заробляти собі на прожиток і отримувати задоволення від життя. З огляду на цей факт, зміцнення, захист і відновлення психічного здоров'я можуть сприйматися індивідуумами, спільнотами і співтовариствами в усьому світі як дії, що мають життєво важливе значення." – так говорить нам офіційний сайт Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Однак так склалося, що протягом 25 років незалежності в Україні не приділялася велика увага даному питанню, а психічна складова здоров’я розглядалася переважно в психіатричній парадигмі, яка лише доповнювалася діяльністю психологів гуманітарної сфери.

В поєднанні з низьким ступенем психологічної обізнаності населення це створило ситуацію гіподіагностики, а відповідно - недоотримання допомоги особами з психологічними проблемами, посттравматичними розладами, депресією, невротичними та психосоматичними розладами. А ще, ця ситуація створила комфортні умови для розвитку діяльності недобросовісних фахівців та шарлатанів, які ще більше сприяли створенню негативного іміджу фахівцям з психічного здоров’я.

В сучасних умовах така ситуація стала набувати загрозливих ознак!

В березні в Міністерстві охорони здоров’я України була створена робоча група з підготовки проекту концепції розвитку системи охорони психічного здоров'я до 2025 року. Знаковим є той факт, що мабуть вперше до складу робочої групи увійшли представники усіх спеціальностей даного напрямку: психологи, психіатри, лікарі-психологи та психотерапевти. Таким чином нова концепція розвитку має змогу стати документом, який дійсно сформує міцний фундамент для сучасної системи охорони психічного здоров’я.

Представником лікарів-психологів у групі став президент УАЛіП, доцент кафедри загальної і медичної психології НМУ, к.мед.н. Богдан Божук.

Для підвищення громадської активності в цьому напрямку Українська асоціація лікарів-психологів започатковує комплексний проект «Ваше психічне здоров’я», основною задачею якого стане додатковий збір та аналіз інформації, розробка фахових рекомендацій для допомоги у становленні ефективної системи та забезпечення можливості кожної людини звернутися за якісною допомогою до хорошого фахівця з психічного здоров’я.

Запрошуємо колег долучатися до нашої ініціативи!

Слідкуйте за  новинами на сайті УАЛіП та в соціальних мережах

Детальніше в цій категорії: « Med&Psy Rehab Відкрите звернення УАЛіП »