Понеділок, 10 жовтня 2016 10:28

З Днем Психічного Здоров'я!

Шановні колеги, фахівці сфери охорони психічного здоров’я!

Дорогі лікарі-психологи, психотерапевти, психологи, психіатри!

Щиро вітаємо всіх нас з Всесвітнім Днем психічного здоров'я, встановленим за ініціативи Всесвітньої Федерації психічного здоров'я та за підтримки ООН та ВООЗ.

Цього року основною тематикою була визначена «Перша психологічна допомога»

Психічне здоров’я є невід’ємною складовою здоров’я людини, однак в нашій свідомості воно довгий час було відірване, витіснене з загальної медицини та звужене до компетенції психіатричної служби.

На щастя, зараз повернувся і з кожним днем відновлює втрачені позиції комплексний біопсихосоціальний підхід до здоров’я, розуміння нерозривної єдності "psyche" і "soma" та термін "фахівець з психічного здоров’я". Всі ми розуміємо, що кожен з фахівців має мати свою сферу професійної відповідальності і надавати допомогу в межах своїх компетенцій.

Перша допомога – це ті навички, які можуть зберегти життя, запобігти розвитку ускладнень чи полегшити ступінь патологічного розладу. Все це стосується і першої психологічної допомоги.

Надзвичайно влучним є описання на сайті ВООЗ:

Коли жахливі речі відбуваються в нашому суспільстві, ми можемо простягнути руку допомоги тим, хто постраждав. Можливо саме Ви опинитеся на місці події, де люди страждають. Можливо Ви медпрацівник чи вчитель, що розмовляє з кимось, хто щойно став свідком насильницької смерті близької людини. Можливо, Ви працівник служби з надзвичайних ситуацій або доброволець…  (або просто випадковий свідок). Вивчення основних принципів першої психологічної допомоги допоможе вам надавати якісну підтримку людям, які знаходяться в стані надсильного стресу, і, що важливо, дасть знання що не треба говорити (чи робити).

Рівень знань наших людей з першої медичної допомоги є вкрай низьким, а рівень знань з першої психологічної допомоги – практично дорівнює 0.

Саме тому Українська асоціація лікарів-психологів оголошує наступний рік –
Роком Першої психологічної допомоги в Україні
та посилює свою діяльність у даному напрямку!

Закликаємо всі фахові структури та практикуючих фахівців підтримати нашу ініціативу.

Переконані, що завдяки спільним зусиллям ми зможемо донести ці знання до кожного громадянина нашої держави.

Долучайтеся!

#ualip #psychologicalfirstaid #PFA