Субота, 31 жовтня 2015 12:45

Психіатрична допомога в Україні. Виклики сьогодення та шляхи реформування

30 жовтня 2015 року за ініціативи Голови Комітету з питань охорони здоров’я Верховної ради України, професора Богомолець Ольги Вадимівни відбувся круглий стіл «Психіатрична допомога в Україні. Виклики сьогодення та шляхи реформування». Хочемо висловити слова подяки Ользі Вадимівні за організацію такого необхідного заходу та можливість долучитися до обговорення.

В своїй доповіді Ольга Вадимівна наголосила на необхідності зростання ефективності роботи служби охорони психічного здоров’я та наданні психологічної допомоги, акцентувавши увагу на серйозному впливі бойових дій на психічний стан людей. Зокрема. Був приведений приклад Сполучених штатів Америки під час В’єтнамської війни, коли від самогубств загинуло більше ветеранів, аніж кількість загинувших вояків у самій війні.

Директор інституту судової та соціальної психіатрії та наркології МОЗ України, Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за фахом «Психіатрія.Наркологія», д.мед.н. Пінчук Ірина Яківна вказала на необхідність змінити стигматизований стереотип психіатричної допомоги на європейський стандарт охорони психічного здоров’я. Якість психіатричної допомоги, з її слів, знаходиться на вкрай низькому рівні, а організація психіатричної служби не відповідає потребам населення. Також Ірина Яківна наголосила на біопсихосоціальній моделі підходу до охорони психічного здоров’я та активного залучення до неї мультидисциплінарних команд.

Українська асоціація лікарів-психологів повністю підтримує вказаний напрямок реформування психіатричної допомоги, висловлений у доповідях О.В.Богомолець та І.Я.Пінчук, та сподівається, що відповідні пропозиції УАЛІП до проекту Закону «Про психіатричну допомогу», надіслані до Комітету з питань охорони здоров’я Верховної ради України 29.10.2015, будуть враховані та знайдуть своє відображення у проекті Закону.