Четвер, 25 грудня 2014 10:13

Військово-медична доктрина України

24 грудня 2014 року в Комітеті з питань охорони здоров’я Верховної ради України відбулися слухання на тему «Військово-медична доктрина України» розроблена народним депутатом України, радником Президента, Заслужений лікарем України та громадським діячем Ольгою Богомолець.

Українську асоціацію лікарів-психологів представляв її керівник, к.мед.н. Богдан Божук.

 

Окрім того, що даний документ є надзвичайно важливим для захисту і збереження життя і здоров’я цивільних і військових громадян України, слід звернути увагу на суттєву роль, яка приділяється психологічній складовій здоров’я у даному документі.

 

Основні «психологічні аспекти» озвучені на слуханнях:

  • Психічна травма вражає в десятки разів більшу кількість людей, в порівнянні з фізичною;
  • Слід змінити парадигму від надання психіатричної допомоги до охорони психічного здоров’я;
  • Люди з психічною травмою мають отримувати допомогу поза межами психіатричних відділень чи стаціонарів;
  • Слід посилити психологічну підготовку населення, військових, лікарів, волонтерів і т.д.;
  • Всі психологи мають проходити військову підготовку;
  • Слід впровадити психологічне тестування учнів старших класів.

При цьому, представники психіатричної служби є основними фахівцями, що займалися розробкою психологічної складової військово-медичної доктрини і системи охорони психічного здоров’я в цілому. Хоча світова практика показує, що саме медична (клінічна) психологія є найбільш ефективною, коли мова не йде про психотичні психічні розлади.

Українська асоціація лікарів-психологів закликає усіх небайдужих висловити свої пропозиції, щодо психологічної складової Доктрини та надіслати їх на адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. до 28 грудня включно.

З текстом Доктрини можна ознайомитись тут http://bogomolets.com/ua/news/875-proektvijskovo-medichnoji-doktrini-ukrajini

Ваші пропозиції будуть опрацьовані та на їх основі буде підготовлений офіційний лист УАЛіП до Комітету ВР з питань охорони здоров’я з спільним баченням ролі медичної психології та лікарів-психологів у наданні військово-медичної допомоги та системі охорони ментального здоров’я України в цілому.