Понеділок, 10 листопада 2014 14:57

Проект резолюції конференції 2014

 
ПРОЕКТ
РЕЗОЛЮЦІЯ
ІІІ міжнародної науково-практичної конференції
«Медична психологія: здобутки, розвиток та перспективи»

ІІІ міжнародна науково-практична конференція «Медична психологія: здобутки, розвиток та перспективи» була проведена 23-25 жовтня 2014 року в Київському міському будинку вчителя. Провідною темою цьогорічної конференції стала «Медико-психологічна допомога в кризових ситуаціях».

Організатори конференції: Інститут психології імені Г.С.Костюка НАПН України, Національний медичний університет імені О.О.Богомольця (медико-психологічний факультет, Товариство молодих вчених і спеціалістів), Товариство психологів України, ВГО «Українська асоціація лікарів-психологів», ГО «Арт-терапевтична асоціація», Київський міський будинок вчителя. Конференція увійшла до Реєстру наукових, науково-технічних  симпозіумів, з’їздів, конференцій, семінарів, нарад  в Україні УКРІНТЕІ.

Під час заходу були висвітлені різнобічні підходи до подолання наслідків впливу надмірних стресорів, допомоги вимушеним переселенцям, бійцям АТО, їх родинам, а також родинам, які пережили втрату. Також були обговорені світові тенденції розвитку медико-психологічної та психотерапевтичної практики, новітні підходи до диференційної діагностики психічних розладів, психосоматичних захворювань та коморбідних станів, питання психодіагностики, принципи ефективного використання фармакотерапії при роботі із пацієнтами з межовими станами, психологічна безпека лікаря під час виконання професійних обов’язків, організація надання медичної допомоги з використанням методів психологічного та психотерапевтичного вплив у лікувально-профілактичних закладах.

У конференції взяли участь 2 академіки та член-кореспонденти НАПН та НАМН України, 2 академіки Академії наук вищої освіти, 22 доктори наук, понад 40 кандидатів наук, 5 завідувачів профільних кафедр з медичних ВУЗів України, начальник управління лікувально-профілактичної допомоги Департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації, 3 головних спеціаліста за даним напрямком обласних Департаментів охорони здоров’я. Серед учасників - 7 представників Росії, Німеччини, Білорусії, Узбекистану, Вірменії, та представники майже з усіх областей України. Загалом конференція зібрала понад 120 слухачів та 36 доповідачів, збірник матеріалів вміщує 74 тез і статей, а також на конференції було представлено 29 стендових доповідей. Серед учасників були лікарі-психологи, психіатри, психотерапевти, сексологи, невропатологи, сімейні лікарі,  лікарі терапевтичного та хірургічного профілю, акушери-гінекологи, педіатри, організатори системи охорони здоров’я, судові психолого-психіатричні експерти, психологи тощо.

За підсумками обговорення на пленарному, секційному засіданнях та круглому столі, учасники декларують:

1.     Через події останнього року в Україні суттєво погіршилося психічне здоров’я населення і прогноз на найближчі роки є несприятливим. Дана ситуація потребує активних та злагоджених дій державних структур (зокрема Міністерства охорони здоров’я України) та професійних громадських організацій спеціалістів з охорони ментального здоров’я (лікарі-психологи, психотерапевти, психіатри). Наслідки психотравми, психосоматичні захворювання, депресії, стани психічного перенапруження і стресу є важливими проблемами, котрі стоять перед світовою медичною спільнотою, і ця ситуація вимагає комплексних заходів. До основних завдань, виконання яких необхідне для подальшого розвитку системи медико-психологічної допомоги в нашій державі, можемо віднести:

a.     Створення єдиного центру з координації надання медико-психологічної допомоги населенню України;

b.     Створення медико-психологічного навчального комплексу по професійному вдосконаленню лікарів-психологів та психологів, особливо, щодо профілактики та боротьби з наслідками психічної травми, а також навчанню лікарів інших спеціальностей та усіх бажаючих основам первинної діагностики психічної травми та першої психологічної допомоги при ній. Оптимальним варіантом для створення такого центру вважаємо медико-психологічний факультет Національного медичного університету імені О.О.Богомольця спільно з Інститутом психології імені Г.С.Костюка НАПН України;

c.      Активне звернення медико-психологічної служби до населення, інформування щодо своєї діяльності, роз'яснення особливостей виникнення психологічних проблем і шляхи їх подолання.

2.     Важливою метою конференції стало обговорення механізмів позитивного психологічного впливу на суспільні стосунки та методів адекватної інформаційної протидії недостовірним даним в російських ЗМІ з метою нівелювання їх впливу на суспільну свідомість.

Вважаємо за необхідне звернутись до російської та світової психологічної спільноти з метою спільної фахової оцінки сучасних подій та спільного пошуку методів боротьби з цим ганебним явищем.

3.     Групою фахівців були підготовлені та подані червні 2014р. до Громадської ради при МОЗ України проекти нормативних документів, стосовно:

a.     вдосконалення нормативно-правової бази щодо фаху лікаря-психолога та практичного психолога, що працює в системі закладів охорони здоров’я (ЗОЗ);

b.     надання лікарям-психологам можливості спеціалізуватися за напрямками «психотерапія», «сексологія», «наркологія»;

c.      встановлення нормативів та чітких функціональних обов’язків для спеціалістів медико-психологічного профілю, що працюють в ЗОЗ;

d.     розширення кількості штатних одиниць лікарів за спеціальністю «медична психологія» в ЗОЗ.

Вважаємо за доцільне поновити клопотання перед керівництвом МОЗ України, звернувшись з відповідним листом від фахової громади з пропозиціями:

a.     Розглянути пакет документів зазначений вище, оскільки його прийняття може суттєво покращити якість надання медико-психологічної допомоги населенню.

b.     Внести зміни до навчальних програм студентів лікувальних факультетів, щодо збільшення кількості навчальних годин з медичної психології та введення курсів з попередніми назвами «Перша психологічна допомога» та «Психологія і психотерапія посттравматичних станів»;

c.      Ввести підготовку з медичної психології для професорсько-викладацького складу медичних вищих навчальних закладів на факультетах підвищення кваліфікації викладачів;

d.     Ініціювати короткотривалі курси для державних службовців Департаментів охорони здоров’я, Головних лікарів та інших організаторів системи охорони здоров’я на тему важливості медико-психологічної допомоги, особливо в сучасних умовах;

e.      Розробити на державному рівні спільно з професійними громадськими організаціями програму з психопрофілактики та психогігієни, визначити пілотні регіони для її впровадження;

4.     Відмічені часті випадки обмеження чи прямого порушення прав фахівців у галузі медичної психології, що унеможливлює їх повноцінне професійне функціонування та надання ефективної допомоги пацієнтам. Рекомендуємо активізувати інформування лікарів-психологів, практичних психологів та організаторів охорони здоров’я, щодо професійних прав та обов’язків вищезгаданих спеціалістів.

5.     Для подальшого розвитку медичної психології і психотерапії необхідне зміщення вектору такої допомоги в нашій країні з психіатрії до медичної психології, оскільки медико-психологічна допомога й психотерапія являється практичною складовою саме медичної психології, і саме такий підхід спостерігається у більшості країн Європи та світу.

6.     Активізувати процес створення мультидисциплінарних команд з обов’язковим залученням до них лікарів за фахом «медична психологія».

7.     Сприяти активному розвитку телепсихології в рамках розвитку телемедицини.

8.     Інціювати створення відповідно до чинного законодавства єдиного реєстру осіб, що мають право надавати медико-психологічну та психотерапевтичну допомогу.