Середа, 24 вересня 2014 13:34

Вступ до спеціальності

Навчально-виховний проект: Літньо-осіння психологічна школа,

Тренінг-семінар «Вступ до спеціальності лікаря-психолога»

Складні умови сучасного життя, проблеми які ставить повсякдення перед особистістю, медична та соціально-психологічна практика висувають підвищені вимоги до підготовки нової нової формації фахівців – лікарів-психологів.

Професія лікаря-психолога є досить молодою і перспективною, знаходиться на стадії соціально-психологічного становлення та має власні особливості набуття професійного спрямування.

Саме тому, з ініціативи декана медико-психологічного факультету, академіка НАПН України, доктора психологічних наук, професора Максименка Сергія Дмитровича була започаткована новітня форма становлення та розвитку фахівців з медичної психології: літньо-осіння психологічна школа, одним із заходів якої і є тренінг-семінар «Вступ до спеціальності лікаря-психолога», що орієнтована на майбутніх спеціалістів, які лише вступають на шлях професійної підготовки - на студентів 1 курсу медико-психологічного факультету.

13 вересня 2014 року в спортивно-оздоровчому таборі "Медик" відбувся черговий тренінг в рамках вищезазначеного навчально-виховного проекту. Співорганізаторами заходу виступила кафедра загальної і медичної психології та педагогіки медико-психологічного факультету Національного медичного університету імені О.О.Богомольця і Всеукраїнська громадська організація «Українська асоціація лікарів-психологів» (УАЛіП) за сприяння Адміністрації НМУ, профспілкового комітету та Ради Товариства молодих вчених НМУ.

Метою проведення тренінгу-семінару є формування та поглиблення професійної ідентичності майбутніх лікарів-психологів; підвищення мотивації до навчальної діяльності, розвиток професійних традицій медичної психології стосовно підготовки нових фахівців; формування професійної спільноти медичних психологів. 

Весь день зі студентами працювали співробітники кафедри та члени УАЛіП. Зокрема про становлення факультету та структуру кафедри, особливості навчання та забезпечення навчального процесу відповідними програмами, методичними матеріалами тощо розповіла завуч кафедри, старший викладач Лазуренко Олена Олексіївна. Ведучими груп виступили: к.психол.н., доцент Городнова Надія Миколаївна; к.психол.н., доцент Тертична Надія Анатоліївна; президент УАЛіП, к.мед.н. Божук Богдан Степанович; к. мед. н. Науменко Галина Миколаівна,  керівник департаменту освітніх програм УАЛіП, викладач Тамакова Тетяна Анатоліївна; голова Київського міського осередку УАЛіП Болтянський Вадим Вікторович; секретар Київського міського осередку УАЛіП Чепурна Аліна Миколаївна.

  

В ході заходу студенти ознайомились з освітньо-кваліфікаційною характеристикою, освітньо-професійною програмою та навчальним планом підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» кваліфікації «лікар-психолог». Також майбутні спеціалісти мали змогу сформувати  уявлення про зміст обраної професії; розглянути основні напрямки сучасної психотерапевтичноі та психокорекційноі діяльності; розвинути навички рефлексії та самопізнання.

  

Після завершення насиченої робочої програми навчально-виховного проекту та представлення студентами презентаційних рекламних роликів майбутньої спеціальності, які вийшли дуже цікавими та оригінальними, всім учасникам в урочистій обстановці були вручені сертифікати, що підтверджують участь у заході літньо-осінньої психологічної школи, тренінгу-семінарі «Вступ до спеціальності лікаря-психолога».