Неділя, 18 червня 2017 00:02

З днем медичного працівника

Любі колеги і колежанки!

Сердечно вітаю вас з професійним святом!

В наших з Вами руках лежить найбільша цінність кожної людини – її здоров’я. Саме завдяки нашим старанням кожен може запобігти чи вчасно виправити негаразди і порушення з боку свого організму. Ми сприяємо появі на світ, гармонійному розвитку дітей, працездатності, якісному життю та достойному переходу у вічний спокій.

На жаль в перегонах медицини за вдосконаленням технологічної бази та бурхливим розвитком фармацевтичної індустрії, в умовах низьких доходів та орієнтованості на заробіток, більшість з нас забули, що на першому місці медичної діяльності стоїть людина!  Не лише окрема ХВОРОБА або її симптоми, а саме здорова особистість в її біопсихосоціальній єдності. І справжній медик - це помічник в зміцненні і відновленні здоров’я, покращенні якості життя.

Чи багато з нас у своїй повсякденній роботі пам’ятають про психосоматику, про вплив тілесної хвороби на психічний стан пацієнта, цілющі або самовбивчі можливості психіки у боротьбі з недугом та фізіологічні основи цих процесів? Чи кожен з лікарів соматичного профілю може встановити наявність психічних негараздів у пацієнта? Чи всі фахівці з охорони психічного здоров’я знають про коморбідні соматичні розлади? Чи запобігають медики розвитку психічних негараздів у себе?

На жаль на всі ці питання статистика дає негативну відповідь: переважно не знаєм, не пам’ятаєм та не запобігаєм!

Ми в Українській асоціації лікарів-психологів щиро бажаємо, щоб вже зовсім скоро відповіді на ці питання в Україні були лише ствердними, щоб медицина виринула з багаторічної прірви, престиж лікарської професії очолював відповідні рейтинги, а кожен лікар чи медична сестра мали достойну винагороду за свій високоякісний труд.

Переконаний, що це можливо здійснити, але для цього кожному медику  варто припинити чекати та почати зміни навколо себе та змінитись самому.  А от це зробити найважче…

Самовдосконалення та самореалізації всім нам, міцного здоров'я, позитивних емоцій, благополуччя в родинах, успіхів і наснаги. Нехай кожен отримує задоволення від власної роботи й її результатів та будьте СПРАВЖНІМИ МЕДИЧНИМИ ПРАЦІВНИКАМИ!

Щиро ваш,

Президент УАЛіП

Богдан Божук