Субота, 27 травня 2017 15:34

Соціально-психологічна допомога населенню України

Українсько-німецький проект «Соціально-психологічна допомога населенню України» є одним з найпрофесійніших проектів даного спрямування в Україні та найважливіших в діяльності Української асоціації лікарів-психологів. Для нас є надзвичайно почесним виступати партнером проекту організованого однією з найпотужніших і найвідоміших міжнародних гуманітарних організацій – Rotary International та співпрацювати з чудовими людьми, які представляють клуби Німеччини та України.

Приводимо текст статті, опублікованої в журналі «Ротарієць»  з яким кожен має змогу ознайомитись за посиланням http://www.epageflip.net/i/826635-2-2017

     

"Допомога людям, які перенесли психологічну травму, та їхня реабілітація є надзвичайно важливими завданнями сьогодення. В Україні багато фахівців - психологів, лікарів-психологів -готові надавати таку допомогу, однак вони потребують спеціальної підготовки.

Метою міжнародного проекту «Соціально-психологічна допомога населенню України» (Psychosocial online counseling inUkraine) є забезпечення спеціальної професійної підготовки українських психологів та лікарів-психологів з різних регіонів України за допомогою німецьких фахівців здосвідом роботи в умовах наслідків війни та стихійного лиха з подальшим консультуванням пацієнтів он-лайн на базі спеціально розробленого інтернет-сервісу.

Проект здійснюється за підтримки Ґлобал Ґранту Фундації Ротарі, завдяки чому буде профінансована підготовка фахівців та створення 2 000 психологічних консультацій для громадян України незалежно від їхнього місця проживання. З боку України в проекті беруть участь Ротарі Клуби Харків-Сіті та Харків-Малтинешнл, з боку Німеччини - Ротарі Клуб Конштанц-Майнау.

Ініціаторами проекту стали працівники Медико-психологічного Центру Буковинського медичного університету Олександр Поліщук та Оксана Пендерецька, які ще наприкінці 2013 року, передбачаючи наростаючу потребу в психологічній допомозі населенню України, звернулися до голови Німецької секції МДК Україна-Німеччина Олександра Кірюхіна (Ротарі Клуб Конштанц-Майнау) з проханням налагодження в Німеччині контакту зі спеціалістами із відповідним досвідом. Такою людиною виявилася Ротарійка Інґе Міссмаль, також член РК Конштанц-Майнау, фахівець у галузі психології та психотерапії, юнґіанський психоаналітик, керівник Міжнародної психосоціальної організації (IPSO).

Впродовж останніх 15 років Інґе Міссмаль створює та впроваджує системи надання психологічної допомоги у гарячих точках світу. Тільки за останні два роки навчені нею спеціалісти надали дjпомогу понад ста тисячам осіб у Афґаністані. Нині очолювана нею організація активно опікується мігрантами у різних країнах Європи.

Одержанню Ґлобального Ґранту передувала кропітка праця групи ентузіастів (Олександр Кірюхін, Олександр Поліщук, Богдан Божук, Окасана Пендерецька, Володимир Коростій). Завдяки активній діяльності Олександра Кірюхіна було організовано фінансову підтримку від німецьких Ротарі Клубів Дистрикту 1930 (загалом німецькі Клуби з урахуванням внеску в Ґлобал Ґрант витратили близько 30’000євро), завдяки чому був профінансований приїзд Інґе Міссмаль на психіатричну конференцію в Одесі у 2014 році, де вона познайомила українських фахівців зі своїм методом, та був проведений пілотний семінар у 2015 році в санаторії Березовські Мінеральні Води під Харковом. За організаційної підтримки Української асоціації лікарів-психологів були зібрані понад двісті заявок від психологів на участь у проекті, з яких комісією спеціалістів з Києва, Чернівців та Харкова були відібрані 30 найбільш перспективних кандидатів.

Перший навчальний семінар в рамках проекту проведений 12-16 березня 2017 року на базі високоповажного навчального закладу - Харківського національного медичного університету - за підтримки ректора, професора Володимира Лісового. Організацію семінару на високому рівні забезпечив організаційний комітет за участю Ротарійців харківських Клубів Олександра Чупилка, Роберта Мкртчяна, Ольги Змієвської, Чинь Мань Фука, Володимира Коростія, Ганни Кожиної) та Української асоціації лікарів-психологів (президент - Богдан Божук).

  

Особливості методики, яку презентувала Інґе Міссмаль для консультування осіб, що зазнали впливу психотравмуючих ситуацій, полягають у короткостроковості допомоги (3-5 сеансів), а також можливості надання психологічного консультування в он-лайн режимі. Обговорено формат реалізації проекту, основні подальші етапи якого передбачають проведення наступного семінару у вересні 2017 року та взаємодію в ході подальшої реалізації системи телеконсультацій. Така форма надання психологічної допомоги має значні переваги - зокрема доступність, анонімність, короткотерміновість, що забезпечує меншу вартість послуг, можливість надання допомоги людям незалежно від місця перебування. Нині у світі стрімко розвиваються різноманітні сервіси у сфері телеконсультацій, або електронного психологічного здоров’я («E-mental health»), в Україні ж така професійна платформа є однією з перших. Медичні психологи Олександр Поліщук та Оксана Пендерецька, як найбільш досвідчені та активні учасники проекту, будуть кураторами психологічних консультацій, Володимир Коростій визначений як супервізор - клінічний психіатр. Українська асоціація лікарів-психологів забезпечуватиме подальшу організаційну підтримку консультаційного процесу.

Сподіваємося, що реалізація Ґлобального Ґранту «Соціально-психологічна допомога населенню України» об’єднаними зусиллями Ротарійців України та Німеччини, за підтримки Фундації Ротарі, стане вагомим внеском у збереження психічного здоров’я населення України. Запрошуємо Ротарійців всіх регіонів України до участі в залученні населення до користування такою формою надання психологічної допомоги."

Олександр Чупилко,

РК Харків-Сіті