Четвер, 24 листопада 2016 14:54

Медична психологія - окрема спеціальність

Дорогі друзі!

23 листопада 2016 року Кабінет міністрів України на своєму засіданні прийняв зміни до Постанови КМУ від 29 квітня 2015 р. № 266 «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти».

Згідно з цими змінами спеціальність 225 «Медична і психологічна реабілітація» розділяється і ми отримуємо окрему спеціальність 225 «Медична психологія» в галузі знань «Охорона здоров’я», а лікар фізичної і реабілітаційної медицини переходить спеціалізацією у спеціальність 222 «Медицина».

Єдність медичної та психологічної реабілітації в практичній площині не викликає сумнівів та продиктована необхідністю комплексного мультидисциплінарного підходу до відновного лікування в цілісній біопсихосоціальній моделі здоров’я. Однак спільна підготовка фахівців, які одночасно можуть надавати послуги з медичної реабілітації та медичної психології містила багато несумісних моментів, які могли призвести до погіршення якості підготовки фахівців за обома спеціалізаціями.

Прийняття цих змін потребувало суттєвої підготовчої роботи, великої кількості листів та пояснювальних документів і ці заходи були блискуче проведені завдяки керівництву та активним діям засновника медико-психологічного факультету НМУ, директора інституту психології імені Г.С. Костюка,  академіка НАПН України, Почесного президента УАЛіП, професора Максименка Сергія Дмитровича.

   До яких позитивних наслідків призведе дане рішення:

1. Оптимізація термінології: Медична психологія є більш широким поняттям по відношенню до психологічної реабілітації, а психологічна реабілітація є одним з видів медико-психологічної допомоги.

2. Вдосконалення стандартів підготовки фахівців та можливість приведення навчальної програми до кращих Європейських та світових зразків.

3. Нормативно-правове регулювання діяльності лікаря-психолога, як представника окремої спеціальності.

4. Чітке розділення професійних компетенцій лікарів системи охорони психічного здоров’я та фахова незалежність її представників один від одного на всіх рівнях.

5. Розвиток медичної психології, можливість створення вузьких спеціалізацій і її межах та вдосконалення системи медико-психологічної допомоги та психологічної реабілітації.

Серед умовно негативних наслідків – неможливість спеціалізації по напрямках інших спеціальностей галузі знань «Охорона здоров’я», зокрема 222 «Медицина». Однак дане питання може бути вирішене через запровадження прозорої системи післядипломної підготовки в рамках однієї галузі.

Щиро вітаємо з цією подією усіх лікарів-психологів!

Позаду залишилась велика робота в даному напрямку, відстоювання та укріплення позицій нашого неймовірно важливого фаху, боротьба з чисельними недоброзичними ініціативами та намаганнями перевести лікарів-психологів у позицію васальної залежності або повної ліквідації. Але правда завжди перемагає, якщо за неї боротися!

Дякуємо Прем’єр-міністру України В.Б. Гройсману, Міністру освіти і науки Л.М. Гриневич, в.о. Міністра охорони здоров’я У. Супрун та всім хто брав участь у створенні даних змін.

Окремо хочемо привітати фахівців Громадського здоров’я з офіційним створенням цієї спеціальності в Україні, педіатрів та ерготерапевтів з отриманням окремих спеціальностей в галузі охорони здоров’я.


З повагою та впевненістю у подальший розвиток,
Президент УАЛіП Богдан Божук