Неділя, 19 травня 2013 11:22

Звіт І УАЛіП-туру

26-28 квітня 2013 року відбулася перша подія нового проекту Асоціації – УАЛіП-тур, в рамках якого було відвідано 3 міста України: Чернівці, Хотин та Кам’янець-Подільський.

УАЛіП-тур – формат, в якому поєднуються науково-практичні заходи з цікавими подорожами по Україні (а в майбутньому і за кордон).

На перший раз науковою подією став І науково-практичний семінар «Позитивний початковий досвід як чинник успішності професійного розвитку психолога», який відбувся 26 квітня 2013 року на базі Буковинського державного медичного університету та Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича.

В семінарі за допомогою он-лайн технологій взяли закордонні спеціалісти та директор Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України, дійсний член (академік) НАПН України, доктор психологічних наук, професор, декан медико-психологічного факультету Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, Почесний президент УАЛіП - Максименко Сергій Дмитрович.

Також у програмі пленарного засідання, свою доповідь на тему «Психологія в медицині: питання становлення медичної психології в Україні» представив Президент УАЛіП, к.мед.н. Божук Богдан Степанович. Ця важлива проблема викликала інтерес у присутніх, що проявилось у низці питань заданих доповідачу та активне обговорення у залі.

 

Після пленарного засідання слідувала низка майстер-класів, в яких молоді спеціалісти мали змогу проявити себе у якості ведучих, під пильним наглядом досвідчених супервізорів.

Після семінару відбулося знайомство з м.Чернівці.

 

Чернівці? — політичний, культурний і релігійний центр Буковини, адміністративний центр Чернівецької області. Місто розташоване на південному заході України за 40 км від румунського кордону. Впродовж віків Чернівці сформувались як місто з унікальною різностильовою архітектурою, багатою культурною спадщиною і толерантною атмосферою. Його планування при значних перепадах у рельєфі створює розмаїття краєвидів, обрій яких ускладнюють куполи храмів різних конфесій та годинникова вежа міської ратуші. Вгору від річки Прут тягнуться старовинні вулички, звивисті, зламані крутими поворотами. На пологій частині схилу вони утворюють густу вуличну мережу, прорізану широкими магістралями, що ведуть до Центральної площі Чернівців. Екскурсія історичним середмістям австрійської доби дасть змогу ознайомитися з архітектурним ансамблем XIX — початку XX століть, який відомий своїми стильними сецесійними будовами, створеними представниками віденської школи модерну Отто Ваґнера. Архітектурною перлиною Чернівців по праву вважається ансамбль колишньої Резиденції митрополитів Буковини і Далмації, включений до списку об'єктів всесвітньої культурної спадщини UNESCO.(wikipedia)

Другий день розпочався з переїзду на комфортабельному мікроавтобусі до міста Хотин, туристичною перлиною якого є одне з семи чудес України – Хотинська фортеця. Там була проведена чудова екскурсія по цій древній споруді на самому березі річки Дністер.

 

Хотин — місто на правому березі Дністра, районний центр Чернівецької області. Відоме своєю фортецею 13 — 18 століття, що збереглася до наших днів. Сьогодні на території фортеці розташований Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця».

Хотинська фортеця веде свій початок від Хотинського форту, що був створений у 10 столітті князем Володимиром Святославичем як одне із порубіжних укріплень південного заходу Русі, у зв'язку з приєднанням до неї буковинських земель. Форт, який згодом було перебудовано у фортецю, знаходився на важливих транспортних шляхах, що з'єднували Київ з Пониззям, пізнішим Поділлям, і Придунав'ям.

Укріплення було споруджено на кам'янистому мисі, утвореному високим правим берегом Дністра і долиною впадаючої дрібної притоки. На початку воно являло собою замкнений земляний вал з дерев'яними стінами і оборонними спорудами. Завданням форту було оборона поселення Хотин і переправи через річку. Перша кам'яна фортеця була невеликою. Вона була розташована на самому мисі, там де сьогодні стоїть північна башта, і простягалася на південь до теперішнього комендантського палацу. Впродовж століть ця фортеця була таким собі «Феніксом», її неодноразово піддавали реконструкції та розширенню, вона потерпала і зазнавала руйнації від рук завойовників і знов відбудовувалася.(wikipedia)

 

Намилувавшись краєвидом та самою фортецею, група переїхала до окраси Поділля – міста Кам’янець-Подільський, яке дивує, як своїми архітектурними пам’ятками, так і затишними кав’ярнями. Екскурсією по цьому чудовому місту, з відвіданням іншого чуда України – Кам’янець-Подільської фортеці, відзначився третій день першого УАЛіП-туру.

 

Кам'янець-Подільський — місто обласного підпорядкування, центр Кам'янець-Подільського району Хмельницької області, з 22 березня 1919 по листопад 1920 — столиця України; значний економічний, освітній, культурний і туристичний центр країни. Місто називають «містом семи культур» — за кількістю національностей, що в ньому жили і робили внесок у його розвиток. У різні часи на теріторії Кам'янця-Подільського проживали українці і поляки, євреї, литовці, турки і татари, вірмени.

У Кам'янці-Подільському численні історико-архітектурні пам'ятки — Національний історико-архітектурний заповідник, Історичний музей-заповідник, Замок (XIV–XVI століття, перебудований у XVII–XVIII столітті), Петропавлівський кафедральний костел (XVI століття), дерев'яна Хрестовоздвиженська церква (XVIII століття) тощо.

Площа заповідника становить 121 гектар. Це передусім Старе місто, затиснене в петлі річки Смотрич, а також прилеглий каньйон Смотрича, Замковий міст, комплекс Старого й Нового замків.

В місті 175 будівель перебувають на державному обліку як пам'ятки архітектури та мають національне (121 пам'ятка) або регіональне (54 пам'ятки) значення. За цим показником Кам'янець-Подільський посідає третє місце в Україні (після Києва та Львова). (wikipedia)

Всі учасники першого УАЛіП-туру залишились надзвичайно задоволеними і сповненими натхнення відвідувати визначні місця в майбутньому. Окрім нових вражень, такий формат сприяє професійному спілкуванню у невимушеній цікавій обстановці, а як наслідок особистісному та професійному розвитку всіх учасників, як практикуючих спеціалістів, так і студентів.

 

Детальніше в цій категорії: « Конференція 2013 Гроф у Києві »