Вівторок, 01 вересня 2015 09:42

Звернення

ЗВЕРНЕННЯ

Української асоціації лікарів-психологів

 

Шановні друзі,

Сьогодні ми звертаємось до вас, щоб висловити нашу позицію щодо ситуації, що склалася 31.08.2015 біля стін Верховної Ради України.

В першу чергу, висловлюємо свої співчуття рідним та близьким бійців Національної гвардії, що загинули під час виконання службових обов'язків у мирному Києві та бажаємо здоров’я усім пораненим.

Ми переконані, що кожен має право  вільно висловлювати свою точку зору, відстоювати свої соціальні, духовні та моральні цінності виключно мирним шляхом.

Ми різко засуджуємо прояви насилля, а тим паче з використанням бойової зброї.

В той же час, ми розуміємо, що використання зброї та інших засобів агресії у мирному житті країни, в якій відбуваються бойові дії, є невідворотним наслідком впливу війни на особистість її учасників. Саме післястресові зміни, які є реакцією психіки на загрози життю, призводять до низки негативних наслідків, серед яких складності адаптації до мирного життя, зміни емоційного реагування та схильність до агресивних дій. Ці прояви широко описані в науковій літературі та мають відпрацьовані алгоритми їх подолання, де провідна роль має належати методам психологічної допомоги та реабілітації.

Однак, психологічна реабілітація має відбуватися системно, починаючи від загальнодержавного рівня і закінчуючи рівнем районної лікарні чи соціального центру. При цьому, система має створюватися за активної участі саме фахівців в галузі психології з залученням мультидисциплінарних команд за участі лікарів-психіатрів та соціальних працівників.

Сподіваємось, що найближчим часом будуть враховані та виправлені всі недоліки і система психологічної підготовки та реабілітації учасників бойових дій та постраждалих почне свою ефективну роботу задля щасливого майбутнього нашої держави. Ця система має скоординувати всі задіяні державні та громадські організації, отримати єдині стандарти надання такої допомоги. І важливу роль в проведенні реабілітаційних психологічних заходів можуть відігравати саме лікарі за спеціальністю «медична психологія», як єдині фахівці, що мають глибокі медичні та психологічні знання.

Члени асоціації, лікарі-психологи, вже надають і готові в подальшому надавати повноцінну фахову допомогу постраждалим, учасникам АТО та членам їх сімей.