Четвер, 02 липня 2015 11:38

Запровадження лікарського самоврядування в Україні

1 липня 2015 року у Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров'я відбулися слухання на тему: «Запровадження лікарського самоврядування в Україні».

  

Серед учасників були народні депутати України, заступник міністра охорони здоров'я України, представники Національної академії медичних наук України, Всеукраїнського Лікарського Товариства, медичної профспілки, громадських організацій та ЗМІ. Ми вдячні, що з чисельних громадських об’єднань лікарів в Україні, на слухання були запрошені представники найбільш дієвих організацій, серед яких і керівник УАЛіП.

Питання запровадження лікарського самоврядування вже тривалий час стоїть перед вітчизняною системою охорони здоров'я. Але, на жаль, лікарські професійні організації так і не отримали належних прав та обов'язків.

Саме перспективам впровадження даної системи були присвячені виступи Голови комітету Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, професора Ольги Вадимівни Богомолець, Заступника Голови комітету Комітеті Верховної Ради України Олега Степановича Мусія, Заступника міністра охорони здоров’я України Віктора Вікторовича Шафранського та ін. З особливостями діяльності лікарського самоврядування присутніх ознайомили Генеральний Секретар Світового Лікарського Товариства Отмар Клойбер, Президент Головної ради Лікарського Товариства Польщі Мацей Гаманкієвич, Президент Південно-Східного Європейського Лікарського Форуму Андрей Кехайов.

В своєму виступі Олег Мусій зазначив, що компетенція самоврядної організації мала б поширюватися на:

  • ведення повного реєстру лікарів країни;
  • організація підвищення кваліфікації медичного персоналу (ведення процесу всього післядипломного удосконалення);
  • ліцензування лікарської діяльності, атестація і сертифікація медичних фахівців;
  • своєчасне забезпечення лікарів необхідною медичною інформацією;
  • захист прав та інтересів лікарів;
  • участь у розробці медичних стандартів;
  • обрання головних фахівців з медичних спеціальностей;
  • здійснення контролю за використанням лікарських засобів і медичною рекламою;
  • участь у акредитації медичних практик;
  • страхування професійної відповідальності лікарів;
  • додаткове пенсійне забезпечення;
  • прийняття "Етичного кодексу українського лікаря";
  • утвердження "Правил належної медичної практики".

На завершення слухань, Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я було запропоновано створити робочу групу для розробки проектів відповідних законодавчих ініціатив, спрямованих на запровадження в Україні національної моделі професійного лікарського самоврядування з урахуванням кращого зарубіжного досвіду, особливостей національного законодавства та існуючої моделі державного управління галуззю охорони здоров'я в Україні.

Українська асоціація лікарів-психологів, як єдина всеукраїнська професійна громадська організація лікарів за фахом «медична психологія», повністю підтримує впровадження лікарського самоврядування та вищезазначені напрямки діяльності за умови надання кожній спеціальності права на самоідентичність в структурі загальної системи. В таких умовах, кожен лікаський фах отримає суттєвий поштовх для ефективного подальшого розвитку, а відповідно – покращення надання допомоги пацієнтам.

Наша організація висловлює готовність долучитися до діяльності робочої групи по даному напрямку та спрямувати свої зусилля для досягнення загальної мети.