Субота, 01 листопада 2014 16:28

Медико-психологічна допомога в кризових ситуаціях

От і стала частиною історії найважливіша медико-психологічна подія 2014 року – ІІІ міжнародна науково практична конференція: «Медична психологія: здобутки, розвиток та перспективи». Але залишився її вагомий вклад в розвиток медичної психології в цілому та в боротьбу з наслідками психотравмуючих подій зокрема, оскільки провідною темою цьогорічної конференції стала «Медико-психологічна допомога в кризових ситуаціях».

  

Реєстрація учасників

Цього року конференція вперше проводилася протягом трьох днів та включила в себе багато різноманітних заходів: відкриття та пленарне засідання, стендові доповіді, секційні засідання, круглий стіл, З’їзд Української асоціації лікарів-психологів та збори лікарів-психологів Київської області, майстер-класи та виступ плей-бек театру. Ще однією новинкою цьогорічної конференції стала он-лайн трансляція пленарного засідання, завдяки якій, доповіді про новітні підходи до медико-психологічної допомоги змогли послухати і побачити велика кількість зацікавлених в усьому світі.

Окрему вдячність організаційний комітет висловлює нашим партнерам, котрі підтримують важливі заходи по наданню медико-психологічної допомоги постраждалим групам населення: ТОВ «Джерельні води», фармацевтичним компаніям «ОЛФА» та «Альпен фарма АГ», міжнародному благодійному фонду «Гармонія» та психологічному порталу «PsyAll».

        

Вже традиційно конференція була організована спільними зусиллями Інституту психології імені Г.С.Костюка НАПН України, Національного медичного університету імені О.О.Богомольця та медико-психологічного факультету зокрема, Товариства психологів України, Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація лікарів-психологів», ГО «Арт-терапевтична асоціація» , Товариства молодих вчених і спеціалістів НМУ та Київського міського будинку вчителя. Конференція увійшла до Реєстру наукових, науково-технічних  симпозіумів, з’їздів, конференцій, семінарів, нарад  в Україні УКРІНТЕІ.

Також конференція підтвердила свою науково-практичну значущість, оскільки склад учасників, який був надзвичайно широким, як географічно, так і науково. Зокрема у конференції взяли участь 2 академіки та член-кореспонденти НАПН та НАМН України, 2 академіки Академії наук вищої освіти, 22 доктори наук, понад 40 кандидатів наук, 5 завідувачів профільних кафедр з медичних ВУЗів України, начальник Управління лікувально-профілактичної допомоги Департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації, 3 головних спеціаліста за даним напрямком обласних Департаментів охорони здоров’я. Серед учасників - 7 представників Росії, Німеччини, Білорусії, Узбекистану, Вірменії, та представники майже з усіх областей України. Загалом конференція зібрала понад 120 слухачів та 36 доповідачів, збірник матеріалів вміщує 74 тез і статей, а також на конференції було представлено 29 стендових доповідей. Шкода лише, що не всі організації, які активно надають кризову психологічну допомогу, змогли поділитися своїм досвідом перед чисельною професійною аудиторією.

 

Втретє конференція викликала цікавість не тільки  у лікарів-психологів, психіатрів, психотерапевтів, сексологів та наркологів, котрих на конференції було близько 75%, а також у лікарів інших спеціальностей, студентів та викладачів класичних та педагогічних ВУЗів, що є особливо приємним та корисним у питаннях розповсюдження сучасних знань та способів лікування серед людей, що не мають відношення до медицини.

Основним питанням, яке наскрізно пройшло через більшість доповідей, стендових доповідей та майстер-класів, були різнобічні підходи до подолання наслідків впливу надмірних стресорів, допомоги вимушеним переселенцям, бійцям АТО, їх родинам, а також родинам, які пережили втрату. Також були обговорені світові тенденції розвитку медико-психологічної та психотерапевтичної практики, новітні підходи до диференційної діагностики психічних розладів, психосоматичних захворювань та коморбідних станів, питання психодіагностики, принципи ефективного використання фармакотерапії при роботі із пацієнтами з межовими станами, психологічна безпека лікаря під час виконання професійних обов’язків, організація надання медичної допомоги з використанням методів психологічного та психотерапевтичного вплив у лікувально-профілактичних закладах. І звісно, з будь-якою кризовою ситуацією важко впоратися без любові.

Академік НАПН України, директор Інституту психології імені Г.С. Костюка,
декан медико психологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця,
д.психол.н., професор Максименко Сергій Дмитрович

Розпочалась конференція з пленарного засідання, на якому своїми знаннями поділились Академік НАПН України, доктор психологічних наук, професор Максименко Сергій Дмитрович, доктор медичних наук, професор Яценко Валентин Порфирійович, доктор медичних наук, професор Маркова Маріана Владиславівна, доктор медичних наук, професор Чабан Олег Созонтович, доктор технічних наук Сергацький Георгій Іванович та багато інших.

 

професор Яценко В.П. професор Маркова М.В.

 

професор Чабан О.С. д.техн.н. Сергацький Г.І.

 

арт-терапевт Львова С.Ю. к.мед.н. Короленко В.В.

Ведучими конференції були Богдан Божук та Вікторія Заремба.

На завершення першого дня відбувся Круглий стіл, на якому були обговорені підсумки вже зробленого та напрямки майбутньої діяльності, щодо подальшого розвитку системи медико-психологічної допомоги в Україні та протистояння наслідкам подій останнього року на ментальне здоров’я населення.

Другий день розпочався з секційних засідань, на яких були представлені багато цікавих і грунтовних доповідей, а також була забезпечена можливість задати запитання і в межах регламенту обговорити дискусійні питання.

  

  

Програма була продовжена Зборами лікарів-психологів Київської області та Позачерговим З’їздом Української асоціації лікарів-психологів. Рухаючись у відповідності до Європейського вектору розвитку та прагнучи ефективного розвитку Асоціації та медичної психології в цілому, основним питанням на З’їзді було прийняття змін до її структури та нової редакції Статуту Асоціації. Також відбулися вибори Президента Асоціації та членів її Президії.

Третій день конференції був повністю представлений майстер-класами. Їх загальна кількість - 14, була розподілена на 3 лінійки, що дало можливість кожному учаснику відвідати до трьох цікавих для нього тематик і почерпнути нові знання та вміння для боротьби з наслідками кризових подій, своєї професійної діяльності та особистісного зростання. Традиційно майстер-класи були різноманітно спрямовані: основи психосоматичної медицини, тілесно-орієнтована психотерапія, гештальт-терапія, арт-терапія та ін.

  

На завершення конференції відбувся перфоманс Київського плейбек-театру “Déjà vu plus”. Кожен учасник міг бути не тільки глядачем, але й автором сюжету.

  

На знак шани і багаторічної дружби, театр отримав подяку від Української асоціації лікарів-психологів та сертифікати учасників конференції.